Intrebari existentiale, Logica conceptuala, Viata si constiinta

DESTIN VERSUS LIBERUL ARBITRU – LOGICA CONCEPTUALA

CONTRADICTIA ACESTOR CONCEPTE PROVINE DIN DEFINIREA INCORECTA A ACESTORA

Liberul arbitru este definit ca fiind o libertatea absoluta o vointei omului, independenta de factori exteriori si se opune in totalitate determinismului.ERONAT

Destinul este definit ca fiind o forta sau vointa supranaturala care ar hotari in mod fatal sau implacabil tot ce se petrece in viata omului.ERONAT

Ambii termeni au origini religioase dar cel de liberul arbitru a fost preluat de secularism si umanism fiind despartit de conceptul de destin religios fatidic.

LIBERUL ARBITRU ESTE UN EFECT SECUNDAR AL CONSTIINTEI DE SINE

Orice decizie pe care o luam si simtim ca noi am ales asta, o facem tinand cont de toate informatiile disponibile, nu este nicidecum aleatorie, fara noima, este direct determinata de ceea ce stim si simtim dar este constienta, o intelegem si ne-o asumam si nu in ultimul rand are directa legatura cu mediul in care traim pentru ca este o reactie la informatia venita din exterior cat si din interior.

Liberul arbitru poate fi descris ca un efect secundar al constiintei de sine, liberul arbitru este inevitabil pentru a putea avea o constiinta de sine dar liberul arbitru nu inseamna actiuni aleatorii ci actiuni deterministe care sunt constiente (intelegem ca putem reactiona in mai multe feluri dar alegem o singura varianta in final, cea care era oricum inevitabil sa se intample).

Astfel, liberul arbitru este de fapt o actiune constienta dar este una determinata de o serie intreaga de variabile insa nu este predeterminata de cineva sau de vreo entitate supranaturala.

DESTINUL ESTE UN CONCEPT FILOZOFIC DE SORGINTE PUTERNIC RELIGIOASA

Destinul  este un concept de natura religioasa si asa cum este definit actualmente nu isi are locul intr-o lume cu fiinte constiente si este doar apanajul unei lumi imaginate care este in totalitate controlata de o divinitate inca de la inceput.

Atata timp cat esti contient inseamna ca ai luat o decizie constienta care nu ti-a fost impusa subliminal de o entitate supranaturala ci asa ai actionat tu dupa bunul tau plac, fiind o decizie pe care o intelegi si o poti explica determinist – adica stii de ce ai actionat asa si nu altfel.

Iar apoi conceptul de divinitate absoluta care a creat universul si omul este in contradictie directa cu atat de multe alte concepte incat este de-a dreptul puerila si nu poate sa fie luata serios in calcul ca fiind plauzibila.

REDEFINIREA CONCEPTELOR DE LIBER ARBITRU SI DESTIN INTR-UN UNIVERS DETERMINIST

Intr-o noua definire cat mai corecta a acestor 2 concepte care sa nu mai fie contradictorii ci complementare avem urmatoarele caracteristici:

1.Destinul reprezinta tot ceea ce ni se intampla dar care nu este determinat de noi printr-o actiune constienta. CORECT

2.Iar liberul arbitru intra in scena de fiecare data cand actionam constient insa aceasta actiune nu este una aleatorie ci este una determinata pentru ca traim intr-un univers determinist care functioneaza dupa principiul cauza-efect.CORECT

INTR-UN UNIVERS DETERMINIST NIMIC NU E INTAMPLATOR

Tinand cont de legea conservarii energiei care demonstreaza ca nu putem crea energie din nimic inseamna ca ceva aleatoriu, intamplator si care nu are nici o explicatie, nici o cauza, nu este posibil.

Acelasi concept de univers determinist este sprijinit si de realitatea faptica a principiului “cauza-efect” si “ orice actiune are si o reactiune”.

In schimb mintea umana nu este capabila sa inteleaga intreg mecanismul care sta la baza tuturor fenomenelor care au loc in univers si de aceea e tentata sa creada ca lucrurile inexplicabile sunt aleatorii. De fapt sunt intamplatoare doar pana le descoperim cu adevarat cauza si atunci vor deveni automat deterministe pentru noi deoarece atunci intelegem ce se intampla cu adevarat si care este explicatia acelui fenomen.

Fenomene precum fizica cuantica sau cutremurele vor putea fi intelese pe deplin la un moment si anticipate in cele mai micii detalii insa astazi le consideram fenomene intamplatoare sau eventual le atribuim unor forte divine.

Complexitatea relatiilor umane la nivel global sau a mintii umane la nivel individual ne poate conduce din nou eronat spre ideea de fenomene intamplatoare care nu pot fi anticipate insa iarasi e aceeasi problema ca nu suntem suficient de constienti de toate variabilele care intra in ecuatie ca sa intelegem exact ce si cum se va intampla pe viitor cu un om sau o intreaga societate.

LUPTA INTRE CELE 2 CONCEPTE ESTE DE FAPT UNA PENTRU CONTROL

Nimeni nu este total independent si nimeni nu detine controlul absolut, asadar toti traim intr-o continua interdependenta intre noi si intre noi si natura.

Deciziile noastre inconstiente sunt deterministe 100% insa nu le intelegem noi insine si par inexplicabile, aleatorii pentru noi dar le pot intelege altii care doresc sa ne manipuleze si sa actionam instinctiv, fara sa gandim.

Deciziile noastre constiinte in care este implicat conceptul de liberul arbitru sunt deterministe 100% pentru ca traim intr-un univers determinist, insa le intelegem si putem spune de ce am ales sa actionam intr-un anume fel, fiind constienti de tot ceea ce ne-a influentat acea decizie.

Cu cat actionam mai mult instinctiv, impulsiv, cu atat suntem mai mult manipulati subliminal fara sa ne dam seama si nu ne folosim liberul arbitru.

Cu cat actionam mai mult constient, rational, ne analizam emotiile rational si le includem in ecuatia decizionala, cu atat mai mult ne folosim liberul arbitru si putem spune cine sau ce anume ne-a influentat decizia si in ce masura.

Pentru un bun echilibru emotional este bine sa acceptam cine suntem, lumea asa cum este si sa incercam pe cat posibil sa ne intelegem mai bine pe noi insine si intreg universul pentru a putea lua constient deciziile cele mai potrivite.

DESTIN VERSUS LIBERUL ARBITRU – OARE EXISTA CU ADEVARAT?

DACA EXISTA DESTIN ATUNCI NU EXISTA LIBER ARBITRU

DACA EXISTA LIBER ARBITRU ATUNCI NU EXISTA DESTIN

TU CE ALEGI SA CREZI? DACA AI ALES ATUNCI RASPUNSUL ESTE INEVITABIL

THINK OUTSIDE THE BOX

ALEGEREA ITI APARTINE!

Publicitate

3 gânduri despre „DESTIN VERSUS LIBERUL ARBITRU – LOGICA CONCEPTUALA”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s