Logica conceptuala, Universul

TRAIM INTR-UN UNIVERS DETERMINIST SAU HAOTIC? – LOGICA CONCEPTUALA

UN UNIVERS DETERMINIST FUNCTIONEAZA DUPA LEGI SI REGULI

Orice actiune are o reactiune si implicit orice efect are cel putin o cauza, asta inseamna ca exista niste legi dupa care functioneaza universul, acestea fiind legile naturii.

Stiintele naturii au descoperit o buna parte din aceste legi care au fost introduse treptat in formule matematice dupa care se poate anticipa foarte acurat efectul unei anumite cauze si astfel putem prezice ce se va intampla daca cunoastem toate variabilele.

In baza legilor naturii a aparut constiinta umana de sine care impreuna cu socializarea a dus la aparitia civilizatiilor care functioneaza dupa legi inventate de om.

Putem schimba oricand legile din constitutie dupa care functioneaza o societate dar schimbarea acestora este totusi determinata de anumite porniri subconstiente sau revelatii constiente adica sunt determinate de modul in care functioneaza creierul uman.

HAOSUL SI EVENIMENTELE ALEATORII NU EXISTA INTR-UN UNIVERS DETERMINIST

Cum o buna parte din ce se intampla in univers este cunoscut si previzibil atunci tendinta naturala este sa consideram universul determinist, nimic nu are loc intamplator iar lantul cauza efect poate merge la infinit.

Insa cum nu intelegem tot ce se intampla, mai ales in mintea umana sau la nivel de fizica cuantica atunci unele evenimente si comportamente par imprevizibile/aleatorii si atunci tanjim dupa ideea de liber arbitru, concept care este puternic legat de o dorinta arzatoare a noastra si anume libertatea.

Insa daca nu am inteles anumite lucruri, nu inseamna ca acestea nu au o explicatie, inseamna doar ca nu am descoperit-o noi inca.

Desi conceptul de haos are radacini antice si se aseamana cu ceva divin, misterios, cumva existent inaintea omului si a universului, acest concept apare si in stiinta iar intelesul sau este putin deformat, contraintuitiv prezentat in teoria haosului.

Teoria haosului presupune ca universul este tot determinist doar ca fiind foarte complex nu este predictibil iar haosul se refera la impredictibilitatea sa de catre oameni cu uneltele actuale ale stiintei si nu se refera la faptul ca este aleatoriu, intamplator cum este inteles in limbajul comun de majoritatea oamenilor.

UNIVERSUL DETERMINIST SI LIBERUL ARBITRU

Universul fiind determinist rezulta ca nu exista evenimente intamplatoare, toate au o cauza sau mai multe cauze deci sunt determinate de ceva, asadar vechiul concept de liber arbitru este nevalid dar ramane in picioare cel prin care liberul arbitru este reprezentat de constientizarea alegerilor noastre: adica intelegem de ce am actionat intr-un anume fel dar era inevitabil sa actionam astfel.

Traim intr-un univers determinist unde totul are o explicatie si este inevitabil, soarta reprezinta tot ceea ce nu putem influenta noi iar liberul arbitru reprezinta toate deciziile noastre constiente dar care erau inevitabil sa se intample si sunt predictibile.

Senzatia noastra de libertate prin liber arbitru este de fapt o iluzie determinata de constiinta, liberul arbitru este astfel un efect secundar al constiintei de sine, nu aveam cum sa ne cunoastem pe noi insine fara sa nu fim constienti de alegerile/actiunile noastre.

INTR-UN UNIVERS DETERMINIST TOTUL ARE O EXPLICATIE SI TOTUL ARE SENS

Intr-un univers determinist totul are o explicatie si nu exista evenimente intamplatoare.

Cum mintea umana este limitata iar universul infinit, prin urmare omul nu poate cunoaste totul despre univers iar atunci ceea ce nu cunoaste poate considera eronat intamplator pentru ca nu a gasit explicatia.

Sensul este un concept cu tente filozofice si religioase si cum nu intelegem tot ce se intampla in univers, umplem golurile de cunoastere cu sensuri iluzorii inventate de imaginatia noastra.

Singurul sens valid intr-un univers determinist este ca orice actiune are o reactiune si lantul cauza-efect continua la nesfarsit.

UN UNIVERS DETERMINIST ESTE INFINIT IN TIMP – NU ARE INCEPUT SAU SFARSIT

Un univers determinist implica un univers infinit in timp pentru ca ciclul cauza-efect se reia la infinit.

Orice efect devine cauza pentru un alt efect si tot asa la infinit, deci universul determinist nu poate avea nici inceput si nici sfarsit ci este intr-o continua transformare care se poate repeta, fie timp ciclic care se repeta la infinit, fie timp care nu se repeta si reiese un timp liniar infinit.

ANTICIPAREA VIITORULUI ESTE POSIBILA, INSA DOAR PARTIAL

Determinismul implica si faptul ca poti calcula si anticipa viitorul daca ai toate informatiile necesare care sa intre in ecuatie, dar cum aceste posibilitati sunt infinite daca ne raportam la intregul univers care este infinit, implicit nu vom putea anticipa viitorul in totalitate ci doar partial.

Anticiparea viitorului unui univers infinit inseamna efectiv parcurgerea la nivel de calcul a tuturor evenimentelor anticipate, asadar nimeni si nimic nu poate cunoaste acest lucru predefinit, imaginativ.

In plus matematica este limitata la cifre, lucreaza cu limite, matematic vorbind infinitul este reprezentat de un simplu semn, mai mult de atat nu ne poate explica matematica despre infinit, nu poate calcula si anticipa infinitul.

Asadar matematica ne ofera doar o parte din ceea ce se poate intampla in universul infinit, restul ramane la nivelul filozofiei, logicii sau alte stiinte pentru a completa acest gol pana la infinit.

DE CE HAOSUL SI EVENIMENTELE INTAMPLATOARE SUNT CONCEPTE NEVALIDE?

Un univers aleatoriu nu are legi sau reguli iar universul in care traim noi functioneaza dupa legi naturale precum gravitatia, electromagnetismul si multe altele, reguli care determina modul in care evenimentele se intampla in univers.

Intr-un univers aleatoriu toate evenimentele sunt intamplatoare, aleatorii si noi cunoastem extrem de multe evenimente in universul nostru pe care le putem calcula si anticipa la secunda si milimetru.

E adevarat ca nu cunoastem totul dar asta nu inseamna ca acele evenimente la care nu avem noi o explicatie foarte clara sunt intamplatoare ci doar semnifica faptul ca nu am inteles pe deplin toate variabilele din ecuatie.

Exista o ordine in universul in care traim ceea ce este cunoscut drept cosmos iar ideea de haos devine si mai ridicola cand vrem sa presupunem ca intreg universul este haotic.

COSMOSUL EXCLUDE HAOSUL SI INVERS

Nu se poate ca doar o parte din univers sa fie haotica, partea cu mintea umana sau mecanica cuantica pe care inca nu o intelegem, dar restul sa fie in perfecta ordine si predictibilitate, e totul sau nimic, ori totul este determinist ori totul este intamplator.

Daca presupui eronat ca traim intr-un univers deopotriva determinist si deopotriva haotic e ca si cum ai considera ca o lege precum gravitatia functioneaza doar in primii 200 de metri de la o cadere din avion iar apoi poti sa plutesti zambind in impredictibilitatea cuantica si sa ramai suspendat in cadere, de unde poti da linistit un telefon sa vina elicopterul sa te extraga din aer. Asa ceva nu exista decat in imaginatia noastra, care si ea este la randul ei predictibila!

Daca schimbi insa intelesul expresiilor si consideri haosul doar partea pe care nu o putem anticipa pentru ca este prea complexa pentru actuala stiinta si cosmosul partea pe care o putem calcula si prezice in cele mai mici detalii iar ambele componente fac parte din acelasi univers determinist atunci poti concilia aceste concepte.

THINK OUTSIDE THE BOX

4 gânduri despre „TRAIM INTR-UN UNIVERS DETERMINIST SAU HAOTIC? – LOGICA CONCEPTUALA”

Lasă un comentariu