Intrebari existentiale, Viata si constiinta

CE ESTE CONSTIINTA? – LOGICA CONCEPTUALA

CE ESTE CONSTIINTA? – LOGICA CONCEPTUALA

CONSTIINTA ESTE UN FLUX CONTINUU SI FOARTE COEERENT DE INFORMATIE

Constiinta este un flux continuu si foarte coorent de informatie intre subunitatile din cadrul unui sistem fizic iar acest sistem sau corp este foarte clar delimitat, spatial si energetic, de mediul sau inconjurator cu care interactioneaza, scopul existentei constiintei fiind acela al supravietuirii.

CONSTIINTA APARE IN CADRUL UNUI SISTEM BINE DELIMITAT DE MEDIUL SAU INCONJURATOR

Constiinta este un flux continuu si foarte coerent de informatie intre subunitatile din cadrul unui sistem fizic iar acest sistem sau corp este foarte clar delimitat, spatial si energetic, de mediul sau inconjurator cu care interactioneaza, scopul existentei constiintei fiind acela al supravietuirii.

Am repetat definitia de mai sus pentru ca acum analizam mai mult partea a doua a definitiei, cea cu sistemul sau corpul fizic bine delimitat de mediul sau inconjurator si cu scopul constiintei.

SCOPUL CONSTIINTEI ESTE SUPRAVIETUIREA SI DE AICI REZULTA COMPORTAMENTUL VIETII

Invelisul proteic al unui virus,  membrana celulara la o bacterie, pielea la un organism pluricelular precum suntem si noi, toate aceste structuri delimiteaza foarte clar ce este la interior de ceea ce este la exterior.

Ceea ce este la interior interactioneaza senzorial cu ceea ce este la exterior iar scopul primar al acestei interactiuni este de a pastra integritatea sistemului interior fata de factorii de mediu de expunere de la exterior.

Adica tot ce este constient cauta sa existe in continuare in aceasta forma, iar aceasta interactiune este lupta pentru supravietuire, aspect care este foarte specific vietii.

Prin urmare, tot ce este viu are constiinta si invers, tot ce are constiinta este viu.

TOT CE ESTE VIU ARE CONSTIINTA DAR NU TOT CEEA CE EXISTA POSEDA CONSTIINTA

Cele 2 aspecte, viata si constiinta, se determina unul pe celalalt si exista intotdeauna impreuna.

Insa a exista pur si simplu ca un sistem fizic bine delimitat de mediul inconjurator, nu este suficient pentru a determina aparitia constiintei, este nevoie ca scopul interactiunii dintre sistem si mediul sau sa fie supravietuirea sistemului.

Prin urmare, un calculator este un sistem fizic bine delimitat de mediul inconjurator, intre subunitatile sale exista un flux continuu si coerent de informatie cand acesta este pornit si cu un sistem de operare activ, dar interactiunea sa cu mediul exterior nu se manifesta specific si cu scopul de a-si pastra integritatea si existenta.

La fel, o piatra este foarte bine delimitata de mediul sau, are un flux continuu de informatie intre atomii si moleculele componente dar acest flux nu este coerent si daca ridici un ciocan asupra ei ca sa o strivesti nu sare la o parte ca sa isi apere integritatea sistemului sau existential.

ANALIZA CONSTIINTEI DE LA MIC LA MARE

Mecanismul de bio feedback este nivelul bazal al procesarii informatiei ca entitate constienta a sistemelor vii.

CONSTIINTA CELULARA

Diferentierea intre celula si mediu este primul pas spre procesarea informatiei sub forma de constiinta.

Astfel constiinta bio-chimica celulara este veche de miliarde de ani si este mult mai bogata si mai reprezentativa in corpurile noastre, se regaseste si in celelalte organisme unicelulare pentru ca tot ce este viu este constient de mediul sau inconjurator.

CONSTIINTA DE SINE LA OM SI CATEVA MAMIFERE SUPERIOARE

Constiinta de sine pe care o experimentam noi zi de zi este o constiinta reflexiva si reprezinta  ultimul strat dezvoltat de curand in evolutia sistemelor vii pluricelulare, iar aceasta este doar varful aisbergului constiintei pe care o poseda viata unui astfel de organism.

Suntem practic o constiinta combinata a instinctelor de supravietuire si inmultire ale tuturor celulelor noastre care rezoneaza spre un echilibru si armonie de constiinta pluricelulara la nivel de individ complet ca fiind un intreg.

Ideea de constiinta reflexiva inseamna ca suntem constienti de faptul ca suntem constienti si vii si ne gandim la acest aspect, pe cand o bacterie sau chiar alte mamifere sunt doar constiente ca le e foame si interactioneaza constient cu mediul inconjurator in incercarea de supravietuire.

Testul recunoasterii in oglinda este destul de controversat si limitat ca analiza a existentei unei constiinte de sine, insa este tot ce avem momentan la indemana pentru a testa cine sau ce poseda o astfel de constiinta.

Testul recunoasterii in oglinda este trecut de copiii in jurul la 18 luni si este primul pas al auto-recunoasterii, insa constiinta de sine reflexiva sau meta constiinta de sine cum o mai denumesc psihologii se formeaza abia pe la 4-5 ani de zile cand copiii se pot recunoaste in fotografii mai vechi si devin constienti de cum sunt priviti si analizati de ceilalti oameni.

Testul recunoasterii in oglinda a fost trecut si de specii de mamifere precum: cimpanzei, gorile, urangutani, delfini, elefanti.

CONSTIINTA SI PERCEPTIA UMANA

Fiecare traieste in lumea lui (perceptie proprie a realitatii, e ceva subiectiv) pentru ca nimeni nu poate fi constient de tot ce se intampla in lume, in univers, pentru a obtine o imagine obiectiva , completa , acea “the big picture”.

Asadar putem alege sa ignoram stirile rele ca sa pastram iluzia unei lumi bune sau invers: credem ca vine curand sfarsitul lumii.

Constiinta de sine aduce si senzatia de liber arbitru pentru ca acum nu mai actionam instinctiv pentru ca asa mi-a venit ci intelegem de ce actionam intr-un anume mod si asta ne face sa spunem ca am ales pentru ca stiam ca putem actiona diferit dar nu am dorit acest lucru tinand cont de circumstantele respective.

De fapt liberul arbitru este un efect secundar al contiintei de sine reflexive care contempla la propria existenta si la propriile actiuni.

Constiinta de sine este un fenomen determinist si poate fi calculat si anticipat daca se cunosc toate variabilele implicate in proces.

CONSTIINTA LA ROBOTI

Multe filme SF au adus si aduc in discutie aparitia AI – inteligenta artificiala constienta de sine.

Insa astazi avem inteligenta artificiala si nu este deloc constienta de sine, de aceea este mai corect denumita machine-learning, adica este inteligenta si poate invata singura dar nu este constienta.

AI si/sau machine learning este folosita de Google sau Facebook – are inca multe bug-uri dar se descurca mai performant decat vechile programe statice care nu puteau invata singure ci erau foarte limitate la nivelul de procesare al informatiei.

Insa un nivel superior de procesare al informatei nu este suficient pentru aparitia constiintei, in definitia de la inceput spuneam ca scopul aparitiei constientei este acela de a asigura supravietuirea sistemului sau corpului fizic care interactioneaza cu mediul inconjurator.

Ori un program de machine learning sau AI este doar un cod virtual, daca nu este pus intr-un corp fizic de robot atunci nu are nici o sansa sa prinda viata si constiinta in lumea virtuala a internetului.

Deci teoretic, daca se descopera formula constiintei de baza si poate fi transpusa intr-un cod binar de tip AI-machine learning care sa fie introdus intr-un corp sintetic de robot dotat cu senzori pentru perceperea mediului exterior (camere video in loc de ochi, ceva care sa mimeze simtul tactil al propriului corp robotic, etc) atunci exista sansa ca acest robot sa dezvolte in timp constiinta si chiar constiinta de sine, la fel cum un copil incepe sa se recunoasca in oglinda dupa un timp.

HIPERCONSTIINTA UNIVERSULUI NU EXISTA

Iata erorile principale ale ideii de hiperconstiinta a universului, mai multe in articolul despre divinitate.

1.Exista o lipsa de concentrare si claritate a informatiei sub forma hiperconstiintei universale pentru ca universul nu poate fi constient de tot ce i se intampla asa cum nici noi nu putem sa fim constienti de tot ce se intampla cu fiecare celula din corp.

Astfel neuronii dintr-un creier pot fi comparati cu fiintele cu constiinta de sine din univers care incearca sa comunice intre ele pentru a atinge un nivel de constiiinta mai inalt si sa actioneze organizat ca o civilizatie interstelara/intergalactica, insa cam aici se opreste modelul grandios si holistic al hiperconstiintei.

2.O fiinta constienta de sine poate obtine constiinta de sine pentru ca se recunoaste pe sine insusi ca fiind ceva unitar, limitat si diferit de mediul inconjurator. Prin urmare universul nu poate avea o hiperconstiinta de sine decat daca este ceva limitat, distinct de mediul inconjurator si cum universul este infinit atunci nu poate dobandi constiinta de sine.

THINK OUTSIDE THE BOX

ALEGEREA ITI APARTINE

Publicitate

6 gânduri despre „CE ESTE CONSTIINTA? – LOGICA CONCEPTUALA”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s