Intrebari existentiale, Logica conceptuala

LOGICA CONCEPTUALA – EXISTA VIATA DUPA MOARTE?

Exista viata dupa moarte?

Bineinteles ca nu exista, moartea inseamna sfarsitul vietii.

Viata si moartea se exclud una pe cealalta, ori esti mort ori esti viu.

Insasi intrebarea este un non-sens!  Intrebarea corecta este :

Ce mai ramane din constiinta noastra dupa moarte?  

Existenta nu este totuna cu viata. O piatra exista dar nu este vie.

Puteti crede ca dupa moarte va supravietui spiritul vostru dar sufletul/spiritul nu este o vietate, este doar o existenta. Moartea inseamna sfarsitul vietii. Punct.

In plus, existenta sufletului este o chestiune atat de imateriala si ilogica incat nu exista absolut nici o dovada pertinenta a existentei acestuia.

Daca inlaturam emotiile, memoria si personalitatea unui individ pentru ca toate aceste procese sunt rezultate ale functionarii creierului uman viu in relatia cu mediul inconjurator, atunci ce mai ramane din constiinta noastra ca sa fie numit suflet dupa moarte?… raspunsul evident este: absolut nimic!

Pentru toti credinciosii care au sperante desarte ca va supravietui constiinta lor dupa moarte in exact conformatia pe care o stiu acum depre ei, ii invit sa faca urmatorul exercitiu de imaginatie si logica:

– ganditi-va ca la nastere aveati sufletul despre care spuneti ca va continua sa existe dupa moarte, ce anume continea sufletul vostru atunci? Aveti vreo amintire, vreo senzatie a ceea sau cine erati atunci?

– daca acest suflet care il aveati inca de nastere este singura chestie care continua sa existe dupa moartea voastra cand veti trece in lumea de apoi, veti fi precum un copil nou-nascut care habar nu are cine este si pe ce lume exista si cu atat mai putin cine a fost inainte sa ajunga acolo;

– daca chiar vreti sa credeti in acest basm atragator ca exista suflet care continua sa existe dupa moarte trebuie sa realizati ca aceasta “scanteie divina” denumita suflet uman nu are nimic de a face cu cine sunteti voi acum ca om;

practic vi se va da reset total la intreaga constiinta si veti avea o noua existenta care se va forma de la zero, o noua constiinta in formare cu noi amintiri, emotii si cine mai stie ce alte chestii fantastice vreti voi sa credeti ca exista in lumea de apoi;

Asadar chiar daca vreti sa credeti in continuare in scanteia divina denumita suflet care da un aer divin existentei umane nu aveti decat.

Insa nu are nici o legatura cu ceea ce vreti voi sa credeti despre suflet si viata de apoi si anume ca intreaga voastra constiinta (cu toate amintirile,emotiile si cine sunteti voi ca om acum) va supravietui dupa moarte, aste este exclus, este cat se poate de logic din demonstratia de mai sus.

In afara basmului religios cu viata de apoi mai sunt si alte basme precum este cel tehnologic, de transfer al constiintei in calculatoare si merita sa analizam mai bine ce este constiinta ca sa intelegem in ce masura astfel de povesti  SF pot fi plauzibile.

Constiinta reprezinta un flux informational, un schimb continuu de informatie.

Constiinta de sine este atat de sensibila incat si simplul fapt ca adormim si suntem privati de fluxul continuu de informatii de la organele de simt ne face sa ne pierdem constiinta de sine (sau mai bine spus cunostinta ca sa nu va dati cu alte pareri).

Cand dormim continua sa exista o alta componenta a constiintei noastre – subconstientul , care este strang legat de viata noastra interna la nivel bazal, biologic. Cele 2 componente se influenteaza reciproc si se determina una pe cealalta.

Constiinta este specifica fiecarui individ si reprezinta totalitatea caracteristiclor mostenite (genetice) exprimate in relatia cu mediul inconjurator, interactiune ce reprezinta experienta traita.

Prin urmare, dezintegrarea componentelor care constituie individul (moartea si degradarea corpului) implica automat si pierderea informatiei /constiintei continute.

Chiar daca s-ar putea realiza transferul acestei  informatii (fie in rai dupa basmul clasic religios, fie intr-un calculator dupa basmul clasic internaut), aceasta ar incepe imediat sa se dilueze si identitatea persoanei  respective se va pierde pentru ca nu va mai putea experimenta nimic din ceea ce o caracteriza inainte:

– nu va mai experimenta corpul fizic care ii dadea in primul rand identitatea;

  • nu va mai simti nevoile primare ca sete, foame, etc ; 

– nu va mai experimenta gustul si mirosul nemaiavand un corp fizic care sa-i spuna ca ii e foame si ce e bun de mancat;

– nu va mai experimenta simtul tactil-atingerea, nemaiavand un corp fizic;

– nu va mai putea experimenta  nici  macar  vazul si auzul, e posibil ca toata informatia sa fie perceputa sub forma  unui cod, fie el binar sau de alta natura;

– chiar daca amintirile se vor pastra, aceasta noua constiinta nu se va mai putea regasi  in ele, nu se va mai putea recunoaste ca fiind omul acela viu, material, toate amintirile vor fi ca niste informatii ale unei alte lumi cu care nu are nici o legatura.

Acest lucru este  descris ca fiind discontinuitatea  informatiei sau dupa caz a constiintei.

Atomii din corpul nostru continua sa existe sub o alta forma de organizare, ca parte din altceva viu (viermii si bacteriile care se hranesc din descompunerea corpului nostru),  apoi ca minerale din sol, apa care se evapora si cade ca ploaie si prin recirculare pot ajunge sa faca parte dintr-o alta fiinta umana sau din aerul pe care il respira ceilalti.

Astfel apare problema discontinuitatii informatiei, adica constiinta celui care a fost nu supravietuieste ci evolueaza in altceva iar amintirile celui care a fost se dezintegreaza in subunitati de baza ale informatiei, ale materiei (atomi, molecule) care se recompun in timp intr-o alta forma fie vie sau moarta dar nicioadata aceeasi. Este practic circulatia materiei/informatiei  in natura, acesta este ciclul viata-moarte.

Indiferent de ceea ce credeti, in final va dau un sfat foarte important: bucurati-va de viata, indiferent ca este buna sau rea pentru ca alta nu veti mai avea!

LOGICA CONCEPTUALA

THINK OUTSIDE THE BOX

Publicitate

1 gând despre „LOGICA CONCEPTUALA – EXISTA VIATA DUPA MOARTE?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s