De ce sa fii ateu/atee, Intrebari existentiale, Logica conceptuala

EXISTA SAU NU EXISTA DUMNEZEU? – LOGICA CONCEPTUALA

CONCEPTUL DE CREATOR SI DE ORIGINE A UNIVERSULUI

Conceptul de divinitate si asocierea divinitatii numita dumnezeu cu ideea de creator supranatural al universului natural, sunt idei de baza in majoritatea religiilor si incearca sa raspunda unei intrebari existentiale care  a macinat mintea oamenilor inca din antichitate: care este originea universului?

ENERGIA NU POATE FI CREATA SAU DISTRUSA CI DOAR TRANSFORMATA

Legea conservarii energiei postuleaza ca energia nu poate fi creata sau distrusa, lucru demonstrat de nenumarate ori de orice industrie energetica care nu a gasit un adevarat “perpetuum mobile” adica sa creeze energie din nimic.

ASADAR UNIVERSUL NU POATE FI CREAT SAU DISTRUS CI DOAR TRANSFORMAT

Aplicand legea conservarii energiei, teoriei privind originea universului, rezulta clar ca energia din care este compus universul a existat si va exista dintotdeauna intr-o forma sau alta.

ORIGINEA UNIVERSULUI – STIINTA SAU CREDINTA?

Teoria big-bang este un basm pentru copii, inventat de un preot care a inlocuit „hocus-pocus-preparatus” cu „big-bang-boom”, totul  cu scopul de a se potrivi cu teoria creationista din cadrul religiei crestine in care totul este creat din nimic dar nu se stie de ce si aici intervine divinitatea cu actul creator, adica dumnezeu a determinat big-bang-ul.

Acest basm a alimentat imaginatia fizicienilor teoreticieni care aveau nevoie de idei trasnite pe care sa le introduca in formulele lor matematice si astfel big-bang este acum noua dogma stiintifica dar care a avut si inca are nevoie de noi ajustari matematice care sa se potriveasca cu noile descoperire observationale.

Erorile flagrante de logica conceptuala  din teoria teoria big-bang le-am demontat in articolul anterior despre originea universului, in acest articol voi demonta bucata cu bucata conceptul de dumnezeu si vom vedea la final ce a mai ramas valid.

Pana in acest moment am demonstrat cat se poate de clar ca ideea de creator al universului nu este valida, asadar dumnezeu nu este o fiinta supranaturala care a creat universul pentru ca universul si energia nu pot fi create sau distruse ci doar transformate.

DUMNEZEU CA HIPERCONSTIINTA A UNIVERSULUI

Multi oameni recunosc ca ideea de creator este absurda dar totusi se complac in ideea linistitoare si elevata cum ca toti suntem unul, ca suntem interconectati la nivel cuantic si facem parte impreuna din ceva grandios, holistic care are o constiinta de sine si asta e de fapt divinitatea.

In cazul omului, prin comunicarea neuronilor se atinge constiinta de sine a individului, iar la nivel global este vorba de mentalul colectiv si cultura noastra ca forma superioara de comunicare a informatiei.

Este posibil ca urmatorul pas al dezvoltarii constiintei  in univers sa fie comunicarea intre civilizatii cu constiinta de sine aflate pe planete si galaxii diferite, insa deocamdata nu am ajuns la acel stadiu, este doar ceva teoretic spre care tindem.

ERORILE CONCEPTULUI DE HIPERCONSTIINTA A UNIVERSULUI

1.Exista o lipsa de concentrare si claritate a informatiei sub forma hiperconstiintei universale pentru ca universul nu poate fi constient de tot ce i se intampla asa cum nici noi nu putem sa fim constienti de tot ce se intampla cu fiecare celula din corp.

Astfel, neuronii dintr-un creier pot fi comparati cu fiintele cu constiinta de sine din univers, care incearca sa comunice intre ele pentru a atinge un nivel de constiiinta mai inalt si sa actioneze organizat ca o civilizatie interstelara/intergalactica, insa cam aici se opreste modelul grandios si holistic al hiperconstiintei.

2.O fiinta constienta de sine poate obtine constiinta de sine pentru ca se recunoaste pe sine insusi ca fiind ceva unitar, limitat si diferit de mediul inconjurator. Prin urmare, universul nu poate avea o hiperconstiinta de sine decat daca este ceva limitat, distinct de mediul inconjurator si cum universul este infinit atunci nu poate dobandi constiinta de sine.

Ideea de univers infinit in spatiu si timp va fi demonstrata logic intr-un alt articol, veti vedea cum toate ideile se leaga intre ele pentru a forma imaginea de ansamblu – the big picture.

DUMNEZEU CA FIINTA LIMITATA DAR CU PUTERI SUPRAOMENESTI

In aceasta descriere, ceva asemanator cu proiectia noastra imaginativa a conceptului de dumnezeu pot fi alte fiinte care traiesc in univers si care au puteri supraomenesti. Deci extraterestrii foarte avansati i-am putea percepe ca fiind ceva foarte asemanator cu conceptul de divinitate dar nu fiind si creator al universului, concept invalid din start.

Asadar fiinte mai inteligente si mai puternice decat noi oamenii, pot exista teoretic pe undeva prin univers dar corect si stiintific este sa-i denumim extraterestri si nu zei. Iar pana o sa-i descoperim putem „sa ne imbatam cu apa rece” si sa ne consideram in continuare buricul universului, cei mai smecheri din parcare iar parcarea…era goala – e si asta o probabilitate dar una extrem de mica.

DUMNEZEU EXISTA IN MINTEA NOASTRA

Nu dumnezeu ne-a creat pe noi ci noi l-am inventat pe acesta, alaturi de diavol si de concepte duale precum binele si raul.

In functie de cat de bogata e imaginatia noastra, la fel de bogate pot fi conceptele si ideile care ne trec prin minte legate de divinitate.

Ideile de rau si de diavol raman acolo ascunse in subconstientul copilului din noi, speriat de intuneric si ne mai aduce din cand in cand cate un vis urat.

Ideile de bine, miracole si dumnezeu raman acolo ascunse in subconstientul nostru si ne ofera un efect placebo foarte puternic.

Insa o minte rationala va face intotdeauna diferenta intre realitate si imaginatie, intre adevar si fictiune, intre ce exista in mintea noastra si ce exista in afara noastra.

IMPLICATIILE CREDINTEI IN DUMNEZEU

Daca Dumnezeu exista atunci si Diavolul exista.

Daca Dumnezeu nu exista atunci nici Diavolul nu exista.

Daca Dumnezeu este atotputernic atunci poate dar nu vrea sa-l distruga pe Diavol  sau nu poate sa-l distruga si atunci nu mai este atotputernic.

Daca am fost creati dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu atunci Dumnezeu e un om.

Daca Dumnezeu  este Tatal  iar Mesia este Fiul atunci Dumnezeu este misogin.

Aceste implicatii sunt specifice crestinismului dar o parte din acestea se regasesc si in alte religii. Crestinismul insa este religia predominanta in occident si printre cei care ajung sa citeasca vreodata acest blog.

RELIGIA IL DESCRIE CEL MAI BINE PE OM NU PE DUMNEZEU

Descriere divinitatii tradeaza mentalitatea oamenilor care au scris, tradus si interpretat textele religioase de-a lungul timpului.

Aceasta mentalitate implica:

Egocentrism – omul e plasat in centrul universului, evident cu exceptia lui Dumnezeu; 

Misoginism – femeia nici astazi nu are voie in altar iar preotimea este strict masculina;

Dualitatea morala bine-rau, care reprezinta principala perspectiva a omului de a intelege mediul inconjurator si pe sine insusi.

Cum aceasta mentalitate inca exista si acum, doar ca nu mai este la fel de accentuata, asa se explica cum religia a prins atat de bine la oameni – pentru ca ii reprezinta pe majoritatea.

Religia este de fapt cuvantul omului care isi descrie propriile framantari spirituale si mai putin mesajul unei divinitati universale.

PERICOLELE CREDINTEI OARBE SI A RELIGIEI CA DOCTRINA SI STIL DE VIATA

Credinta in Dumnezeu este doar o chestiune filozofica si fiecare om e liber sa creada ce vrea, fara sa fie discriminat pentru asta. 

Insa in momentul cand aceasta credinta este asociata cu tot felul de ritualuri religioase si devine filozofie de viata, atunci lucrurile iau o intorsatura urata si dezbinarea oamenilor pe motive religioase este iminenta. 

Credinta oarba nu este cunoastere ci este drumul catre fanatism religios. Atata timp cat nu poti demonstra credinta ta, este absurd sa afirmi ca este adevarul absolut.

Din pacate, aceasta tendinta spre fanatism religios a dus de-a lungul timpul la numeroase razboaie religioase, unele tin de mai bine de 2000 de ani. Tot fanatismul religios a dus la alte orori precum inchizitia in trecut si terorismul in prezent.

Credinta oarba este un teren fertil pentru alte forme de intoleranta culturala precum rasism, xenofobie, misoginism, etc. 

Biserica ca forma organizata a religiei in societate poate ca a determinat un anumit nivel de control asupra masei populatiei dar pretul platit a fost unul prea mare iar dezvoltarea umanitatii a avut de suferit (vezi epoca intuneca vs. epoca renasterii).

Moralitatea nu are nici o legatura cu credinta in dumnezeu, daca cineva nu face rau de frica ca va fi pedepsit de divinitate sau prins de politie, acel cineva e un om imoral care doar prin santaj emotional si legi coercitive e dispus sa faca fapte bune si nu din proprie initiativa.

THINK OUTSIDE THE BOX

ALEGEREA ITI APARTINE

Publicitate

8 gânduri despre „EXISTA SAU NU EXISTA DUMNEZEU? – LOGICA CONCEPTUALA”

  1. Nu as sta sa contrazic toate balariile scrise, fac doar o mica paranteza: Cand zici ca cineva ar trebui sa fac bine din propria initiativa si nu din frica de Divinitate, asta imi spune ca iti asumi ca exista bine si rau. Deci, cand iti asumi ca exista binele, iti asumi si ca exista o lege morala in baza careia faci diferenta intre bine si rau. Insa, odata ce pretinzi ca exista o lege morala, automat trebuie sa ai si Dadatorul Legii, dar tocmai asta este ceea ce tu incerci sa demontezi nu sa dovedesti. Pentru ca daca nu exista un Dadator de Legi, nu exista nici lege morala, Daca nu exista o lege morala, nu exista nici binele. Daca nu exista binele, automat nu exista nici raul. Oare ce incercai tu sa demonstrezi?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s