Societate si moralitate

DE CE TRAIM INTR-O SOCIETATE CONDUSA DE BARBATI?

DE CE TRAIM INTR-O SOCIETATE CONDUSA DE BARBATI?

Cea mai plauzibila explicatie coerenta si completa pentru care barbatii conduc societatea este o combinatie a 3 factori enumerati in cele 3 teorii de mai jos.

1.TEORIA INSTINCTULUI MATERN

Vulnerabilizarea femeii printr-o sarcina indelungata si apoi a nasterii unui copil prematur comparativ cu alte specii de mamifere, copil care are nevoie constanta de supraveghere timp de multi ani de zile, a redus drastic sansele femeilor de a se ocupa si de altceva in afara de ingrijirea copiilor si eventual a gospodariei.

In trecut se faceau multi copii chiar de la varste fragede astfel incat femeia nu prea mai avea ocazia sa se implice activ in viata socio-politica si economica a tribului, natiunii, etc.

Tocmai de aceea mai toate trendurile in religie, politica, stiinta sau tehnologie au fost si inca sunt puternic dominate de catre barbati.

Ei sunt cei care se intreaba mai des si filozofeaza despre diverse chestiuni economice, politice sau metafizice, pe cand femeile discuta intre ele de obicei despre problemele de cuplu sau despre copii.

Chiar si astazi, cand femeia procreeaza abia in jurul varstei de 35 de ani si face un singur copil in societatile occidentale, tot nu se implica la fel de mult ca barbatul in viata societatii din afara familiei.

Asta pentru ca odata instinctul matern activat femeia va pune cariera pe locul doi sau chiar o va abandona si isi va directiona resursele cognitive catre cresterea si educatia copilului.

Femeia este cea care se retrage social in familie si abandoneaza restul socializarii, de cele mai multe ori sotia este cea care se opune ca sotul sa iasa la fotbal sau la o bere cu baietii pentru a petrece mai mult timp in familie.

In general femeia se ocupa de copii si gospodarie iar acolo ea stabileste organizarea sau cum se zice in gluma uneori „femeia e sefa in casa” iar barbatii de ocupa de organizarea societatii iar ei sunt preponderent sefii in diverse organizatii precum firme sau guverne.

FEMEIA DIN UMBRA

Se spune ca in spatele multor barbati puternici exista o femeie puternica, expresia are un sambure de adevar si anume ca femeia are o mai buna capacitate de empatizare si manipulare emotionala insa o poate exercita in general individual asupra barbatului care este tatal copiilor ei sau barbatului caruia ii ofera sex in relatia de cuplu.

Din cauza unei mai slabe inclinatii catre competitivitate si de socializare cu alte femei, aceasta influenta a femeilor asupra barbatilor nu are loc intr-un mod mai organizat si de aceea in varful ierarhiilor din mai toate domeniile sunt inca barbati.

Acum cat de mult barbatul din varful unei ieharhii este influentat si manipulat de femeia de langa el depinde in mare masura de femeia si barbatul respectiv si de cat de mult conteaza si aspectele teoriei 2 si 3 in acea relatie.

Iar daca acel barbat nu este intr-o relatie de cuplu stabila sau nu este casatorit si are copii cu femeia respectiva atunci aceasta potentiala influenta din umbra a femeii asupra elitelor masculine este inexistenta.

2.TEORIA AGRESIVITATII

Nivelul de agresivitate si competitivitate este puternic corelat cu nivelul de testosteron si este natural un nivel mai ridicat la barbati decat la femei.

Acest aspect a dus la monopolizarea luptei pentru suprematie in societate de catre barbati, de la armata si politica pana la afaceri.

De aceea, chiar daca in varful ieharhiei nu se afla cel mai fortos barbat, acolo se afla cel mai puternic si mai competitiv dintre toti si rareori aceasta persoana este o femeie pentru ca in general femeile nu sunt atat de competitive precum barbatii din cauza diferentelor hormonale.

In plus, competitivitatea a condus la realizarea unor grupuri sociale mai dinamice intre barbati decat intre femei.

Majoritatea grupurilor de prieteni sau gasti de cartier sunt infiintate de catre masculi. Iar o buna parte din socializarea masculilor umani este de a se lupta, nu neaparat prin forta fizica directa dar prin tot felul de jocuri sportive sau alte competitii inventate. Asa au luat nastere triburile, natiunile si imperiile in care barbatii au invatat sa lupte in echipa impotriva unor alte echipe de barbati.

Chiar daca uneori se mai organizeaza femeile in diverse grupuri, nefiind la fel de competitive ca barbatii, acestea mai mult stau de vorba sau socializeaza in alt mod decat acela de a lupta pentru suprematie intre ele sau cu un alt grup.

3.TEORIA FORTEI FIZICE

Forta si rezistenta fizica a facut si inca face diferenta in disputele directe dintre femei si barbati.

Si aceasta este regula in aproape tot regnul animal, conceptul de mascul alfa este regula si nu exceptia in cadrul majoritatii speciilor de mamifere, chiar si acolo unde exista mici grupuri organizate de animale.

In trecut, diferenta de forta fizica a condus la supunerea femeii in fata barbatului in cadrul relatiei de cuplu- familie dar din fericire astazi violentele conjugale sunt mai putin intalnite in societatile mai evoluate.

Toate competitiile sportive sunt delimitate intre femei si barbati pentru ca daca ar concura toti la un loc extrem de rar femeile ar avea sansa sa castige primul loc, deci forta si rezistenta fizica superioara a barbatului inca se impune in unele aspecte ale societatii de astazi dar nu la fel de mult ca in trecut.

E o diferenta cu mare amprenta hormonala si genetica, deci e un aspect cu care trebuie sa ne impacam pana cand ingineria genetica va putea schimba aceste caracteristici fizice care momentan sunt foarte clar delimitate in functie de sex si sunt in favoarea barbatului.

CONCLUZII:

1.Femeia pare ca se ocupa instinctual mai mult de a da nastere copiilor si ingrijirea acestora iar barbatul se ocupa instinctiv mai mult de lupta pentru supravietuire a speciei.

2.Pentru ca evolutia societatii sa fie mai mult influentata de catre femei atunci acestea ar trebui sa nu se mai dedice atat de mult ideii de familie si ingrijire copii.

Femeile childfree au clar o sansa in plus sa se faca ramarcate in aceasta lume inca dominata de elitele masculine.

3.Desi competitivitatea este puternic influentata hormonal iar biologia sexelor nu poate fi schimbata fundamental, totusi femeile pot compensa in lupta pentru suprematie in diferite domenii de activitate prin capacitatea lor naturala mai inzestrata de empatie care le poate conferi un avantaj in a deveni niste lideri respectati care agrega constructiv mari grupuri de oameni in jurul unui ideal comun.

4.In ceea ce priveste competitiile sportive, barbatii vor ramane in continuare lideri pentru ca biologia le confera suprematie fizica dar in alte domenii femeile au toate sansele sa se bata de la egal la egal daca aleg sa isi foloseasca potentialul intelectual pentru asta si nu se rezuma doar la familie si cuplu.

5.Astept cu interes ca tot mai multe femei sa fie childfree sau daca fac copii sa isi limiteze energia si timpul destinat acestui capitol din viata lor pentru a-si folosi o parte din potential si pentru a cladi o noua societate mai buna, mai sanatoasa, mai ecologica, mai eficienta.

Este suficient loc pentru lideri feminini intr-o societate a viitorului care tinde sa nu mai fie una traditionala, patriarhala.

THINK OUTSIDE THE BOX!

ALEGEREA ITI APARTINE!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s