Universul

CIRCUITUL MATERIEI SI ENERGIEI IN UNIVERS

DUALITATEA MATERIE-ENERGIE DE LA MICRO LA MACRO

Dualitatea materie-energie si spatiu-timp am descris-o mai pe larg in alt articol, aici doar voi expune aspectele care tin de circuitul materiei/energie in univers, toata aceasta dinamica complexa.

Dualitatea materie-energie, particula-unda, spatiu-timp sunt de fapt 2 fete ale aceleiasi monede, ale aceluiasi intreg care se comporta diferit in functie de actiunea mediului inconjurator.

Electronul, fotonul si alte particule subatomice sunt mult mai des in starea de unda-energie si mai putin in starea de particula-materie, tocmai de aceea masa acestora este exprimata in electroni-volti si nu in picograme.

La nivel subatomic existenta este mai mult prezenta sub forma de unda-energie, lucrurile sunt foarte aproape de o stare de energie pura de baza iar cu cat urcam la nivel macroscopic se condenseaza din ce in ce mai mult nivelul de existenta material-spatial si avem obiecte cu masa si dimensiuni bine definite si masurabile.

La nivel macroscopic materia se observa mai usor decat incarcatura energetica a sa, de exemplu Pamantul este ceva foarte vizibil material vorbind si usor masurabil, insa campul sau gravitational nu se observa la fel de usor si se extinde cu mult mai departe in spatiu decat forma materiala a planetei.

CONCEPTUL DE VID LIPSIT DE MATERIE SAU ENERGIE ESTE INVALID

Practic nu exista spatiu vid lipsit de energie, acest spatiu este necesar pentru a se exprima campul energetic al particulelor concentrate in marile corpuri materiale precum planete, stele si galaxii.

Campul gravitational al soarelui se extinde cu mult in afara corpului material observabil iar tot acest spatiu cosmic enorm contine in principal energie gravitationala, alaturi de alte forme de energie ale soarelui.

Iar cum energia este materie si invers, fiind 2 fete ale aceleiasi monede, atunci nu putem spune ca vidul este lipsit de materie atata timp cat contine energie.

Chiar se vehiculeaza ideea ca vidul cosmic are inmagazinata o cantitate foarte mare de energie si nu este un fel de spatiu gol, inert.

ENERGIE NEAGRA ESTE DE FAPT CAMP GRAVITATIONAL IN CRESTERE

Galaxiile se indeparteaza unele de altele pentru ca materia se concentreaza intr-un spatiu mai restrans precum o gaura neagra in centrul unei galaxii si are nevoie de un spatiu cosmic exterior mai mare pentru a exprima puternicul camp gravitational si impinge in exterior campurile gravitationale ale galaxiilor din jur.

Majoritatea galaxiilor se resping intre ele fiindca isi maresc campul gravitational prin crearea de stele si gauri negre, inclusiv una super-masiva in centrul acestora si astfel se indeparteaza din ce in ce mai mult unele fata de altele.

Altele fiind mai apropiate si/sau cu campuri gravitationale foarte diferite ajung sa fie atrase una de cealalta (cea cu camp gravitational mai mare o atrage pe cealalta) cum este cazul galaxiei noastre si Andromeda care nu se indeparteaza una de alta ci se apropie si sunt in curs de coliziune.

Teoria expansiunii universului (toate galaxiile se indeparteaza unele de altele) este combatuta tocmai prin aceasta observatie astronomica: Calea Lactee nu se indeparteaza de toate galaxiile ci se apropie de Andromeda.

Teoria expansiunii universului este incompatibila cu infinitatea universului, fenomenul observat care a condus la aceasta teorie eronata nu este nimic altceva decat deplasarea galaxiilor prin spatiu, fie se resping si se indeparteaza intre ele fie se atrag si se ciocnesc.

DENSITATEA MATERIEI IN UNIVERS

Spatiul are diferte grade de densitate si in functie de acestea pot fi descrise principalele stari de agregare ale materiei: solid, lichid, gaz, plasma.

Pe langa acestea au mai fost descoperite si stari intemediare precum cvasicristal, coloid, condensat Bose-Einstein si cristal lichid.

Insa la capetele acestui spectru de densitate al spatiului presupun ca mai exista 2 stari de agregare si anume vidul (considerat spatiu gol sau foarte sarac in materie obisnuita) si gaurile negre (o stare super-masiva de concentrare a materiei care nu mai poate fi descrisa prin legile traditionale ale fizicii).

MATERIA NEAGRA ESTE DE FAPT REPREZENTATA DE GAURILE NEGRE

Maximul densitatii materiei este atins in gaurile negre iar aceasta condensare enorma de energie intr-un spatiu restrans conduce inevitabil la fenomene fizice extraordinare dar cat se poate de reale, care sunt neintelese de teoriile fizice actuale si imposibil de masurat cu tehnologia disponibila acum.

Diferenta mare de masa care reiese din calculul prin care s-a teoretizat existentei materiei negre in cadrul galaxiilor se regaseste de fapt in masa enorma continuta de gaurile negre din galaxii iar majoritatea galaxiilor au si o super-masiva gaura neagra in centru lor, in jurul careia graviteaza intreaga materie vizibila a galaxiei.

Este posibil ca in momentul crearii unei gauri negre materia sa se condenseze de la forma de plasma direct la solid generand noi elemente care nu exista in sistemul periodic cunoscut sau chiar o stare de agregare mai densa decat solidul.

Reactia este clar una exotermica conform transformarilor termodinamice si de aceea are loc o explozie de energie odata cu aceasta desublimare a unei stele.

Este posibil ca o gaura neagra sa fie atat de rece incat sa atinga 0 absolut, atomii si particulele elementare care constituie atomii sunt atat de stransi/stranse intre ei/ele incat miscarea lor este aproape inexistenta, este un fel de materie moarta care nu emite deloc caldura si lumina, adica radiatie electromagnetica.

RELATIA DENSITATII MATERIEI CU GRAVITATIA

Consider ca deplasarea materiei prin spatiul cosmic se face prin dislocuirea unui volum egal de spatiu cu masa corpului care se misca prin acel spatiu, ceva in genul principiului lui Arhimede de plutire/scufundare a unui corp solid intr-un lichid.

Diferenta de densitate este implicata in gravitatie si este o forma de atractie exercitata de zonele cu densitate mai mare asupra celor cu densitate mai mica printr-un efect de cadere continua a corpurilor cu mase mai mici si mai putin dense catre cele cu masa si densitate mai mare.

Cam ceva in genul acesta plutesc corpurile ceresti in spatiul cosmic iar in miscarea acestora creeaza valuri gravitationale in jurul lor, trag cumva spatiul inspre ele cu tot ce este in jurul lor. Exista multe interferente intre aceste valuri de la mai multe corpuri ceresti in acelasi timp si loc, rezultand astfel un dans cosmic.

CIRCUITUL MATERIEI/ENERGIEI IN UNIVERS

Pe Pamant exista un circuit al materiei, atat a materiei organice si implicit a vietii cat si a materiei anorganice intr-o reciclare care are loc din nou si din nou.

Este destul de intuitiv ca si in univers se intampla acelasi lucru, din moment ce energia nu dispare ci se transforma continuu atunci inseamna ca sunt circuite de reciclare a materiei in univers care nu au fost inca descoperite in totalitate.

Cea mai plauzibila reciclare a elementelor in univers o consider fiind cea de mai jos:

– elementele trec de la simplu la complex prin fuziune nucleara in stele, de la usor la greu, asta e o reactie de comprimare si intr-un fel un act de creatie (de scadere a entropiei), in soare de exemplu doi atomi de hidrogen se unesc si formeaza un atom de heliu;

– trecerea de la complex la simplu se face prin fisiune nucleara si se inverseaza procesul, de la greu la usor, asta e degradare fiind un act de distrugere (de crestere a entropiei) si are loc prin explozii stelare, radioactivitate naturala sau artificiala, chiar si materia din gaurile negre se dezintegreaza in elemente mai usoare si simple la un moment dat.

Circuitul si reciclarea elementelor in univers se face prin fuziune nucleara in stele (productie de noi elemente din ce in ce mai grele) iar apoi prin fisiune nucleara prin explozii stelare si degradare treptata prin radioactivitate (trecerea de la elemente mai complexe si cu masa mai mare la unele mai simple cu masa mai mica).

NEMURIREA ENERGIEI PRESUPUNE UN UNIVERS INFINIT IN TIMP

Intr-un univers determinist care este infinit in spatiu si timp energia nu poate fi creata sau distrusa ci doar se transforma la infinit.

La fel si universul care este de fapt totalitatea energiei infinite continute, nu poate fi creat sau distrus.

Exista insa o ciclicitate a acestei reciclari, a circulatiei materiei/energiei in univers pe perioade extrem de lungi, un ciclu ar putea dura cu mult peste cele 13 miliarde care acum se considera a fi varsta universului.

Iar aceasta recirculare nu are loc in acelasi timp la nivelul intregului univers ci in diferite locuri ale universuri exista sunt etape diferite ale acestui proces ciclic.

Concret, azi se naste o stea intr-o parte a universului si tot astazi explodeaza o stea in alta zona din univers, exista astfel multe suprapuneri ale unor etape diferite ale aceluiasi circuit al materiei in diverse locuri din univers.

THINK OUTSIDE THE BOX!

ALEGEREA ITI APARTINE

Publicitate

1 gând despre „CIRCUITUL MATERIEI SI ENERGIEI IN UNIVERS”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s