Logica conceptuala, Universul

CALATORIA IN TIMP – O REALITATE COTIDIANA SAU O ABSURDITATE?

TIMPUL ESTE O INLANTUIRE DE FENOMENE ENERGETICE

Orice manifestare energetica presupune un eveniment sau lant de evenimente a caror ordine este descrisa ca timp.

Orice fenomen energetic presupune ca ceva s-a intamplat, deci timpul este o caracteristica intrinseca a energiei.

Pentru ca timpul sa nu existe sau sa se opreasca ar trebui ca absolut nimic sa nu se intample, totul sa fie inghetat la 0 absolut ceea ce nu este posibil teoretic iar practic acest lucru oricum nu poate fi observat vreodata pentru ca ar insemna ca nu totul s-a oprit, cel care observa face ceva, nu?

Astfel toti suntem calatori prin timp tot timpul, fiindca timpul nu se opreste nicioadata.

TIMPUL ESTE RELATIV IN FUNCTIE DE REFERINTA

Timpul fiind o descriere a manifestarii energiei, acesta nu este un standard absolut ci unul relativ, in functie de fenomenul energetic pe care il descrie.

Astfel in trecut standardul timpului era dat de viteza rotatiei pamantului in jurul axei sale (ciclul zi-noapte) si in jurul soarelui (ciclul anotimpurilor).

Insa astazi standardul de timp este dat de radiatia atomului de cesiu si este pe cale sa se schimbe folosind sisteme mai precise care se bazeaza pe masurarea radiatiei izotopului de strontiu 87.

In spatiul cosmic timpul este si mai relativ si nu se mai raporteaza doar la sistemul nostru solar sau radiatia materialelor de pe Pamant ci si la alte fenomene precum viteza luminii in raport cu vidul sau gravitatia sau pulsatii ale anumitor stele.

Insa noi am folosit ca sistem de referinta tot timpul nostru relativ de an (adica o rotatie a pamantului in jurul soarelui) pentru a masura timpul in univers si ne folosim de acesta pentru a  descrie anul-lumina ca distanta in timp si spatiu fata de alte puncte sau evenimente in spatiul cosmic.

TIMPUL LINIAR SI TIMPUL CICLIC IN UNIVERS

Timpul liniar este o insiruire de evenimente care conduc la tranformari ireversibile iar astfel linia timpului poate sa curga intr-o singura directie, din trecut spre viitor.

Exemplu de timp liniar la nivel cosmic: soarele este o stea care s-a nascut din atractia gravitationala unor mari mase de gaz, acum exista intr-o stare de echilibru intre gravitatie si explozie iar in viitor acest echilibru se va rupe si va exploda intr-o giganta rosie improscand sistemul solar cu ramasitele acesteia si distrugand pamantul complet in acest proces.

Timpul ciclic este o insiruire de evenimente case se repeta intr-un ciclu pe termen lung sau infinit. Repetarea acestor evenimente poate fi descrisa ca un cerc, o bucla temporala.

Exemplu de timp ciclic la nivelul sistemului nostru solar: rotatia pamantului in jurul soarelui, an de an sau rotatia pamantului in jurul axei sale, zi si noapte.

SUPRAPUNEREA TIMPULUI LINIAR CU CEL CICLIC

Cu cat se ia in calcul ceva tot mai simplu cu atat timpul liniar devine mai greu de observat,  tocmai de aceea o simpla reactie chimica reversibila poate fi descrisa doar ciclic nu si liniar.

La fel la nivelul subatomic, lumea cuantica pare sa nu contina repere de timp liniar ceea ce suscita la tot felul de teorii care mai de care mai exotice.

Cu cat o unitate de timp ciclic este mai complexa cu atat aceasta inlantuire de evenimente poate fi interpretata si ca timp liniar, timp liniar care devine ciclic in momentul cand se inchide cercul si ciclul se reia, astfel orice eveniment poate fi considerat atat ca fiind inceputul cat si sfarsitul ciclului.

Astfel insiruirea anotimpurilor de la primavara la iarna intr-un an poate fi descrisa ca timp liniar, dar repetarea acestora an de an devine timp ciclic si data de 1 ianuarie este una total relativa, inceputul de an il puteam stabili oricand, 1 ianuarie putea fi foarte bine  in mijlocul verii si atunci sarbatoream revelionul, este doar un sistem de referinta relativ inventat de noi.

TIMPUL LINIAR SI TIMPUL CICLIC DIN VIATA NOASTRA

Revenind la lucruri mai umane voi da exemple de timp liniar si ciclic din viata noastra cotidiana.

Timpul liniar din viata noastra poate fi descris cel mai bine ca tranzitia de la nastere la moarte cu trecerea prin etape fizice ireversibile: copilarie, adolescenta, maturitate, imbatranire; psihologic aceste etape sunt ceva mai volatile.

Un bun exemplu de timp ciclic din viata noastra este ritmul circadian cu alternanta zilnica intre starea de veghe si somn.

Realitatea implica suprapunerea acestor 2 tipuri de timp din viata noastra, adica repetam de nenumarate ori ciclul veghe-somn dar in fiecare zi facem ceva un pic diferit si acesta este reperul asupra trecerii timpului liniar suprapus timpului ciclic.

CALATORIA IN TRECUT PRIN TIMPUL CICLIC DIN VIATA NOASTRA

Singura chestie logica de calatorie in timp este ca exista un timp ciclic, o serie de evenimente care se repeta si atunci retrairea aceluiasi ciclu din viata cum este ciclul zi-noapte, veghe-somn poate fi perceput ca o calatorie in trecut in sensul ca se tot repeta aceleasi evenimente, obiceiuri, rutine.

Insa mentiunea este ca de fiecare data exista si ceva diferit, diferente care te ajuta sa sesizezi faptul ca azi e azi si ieri era ieri, dar aceste variabile sunt mai mult la nivel constient-informational.

Pentru corpul tau, daca ai aceeasi rutina de somn, mancare, miscare etc, atunci nu e vreo mare diferenta intre ieri si azi, aici ar fi o cheie spre prelungirea vietii, sa pastrezi o rutina sanatoasa prin care sa poate functiona pe termen nedefinit.

CALATORIA IN TIMP PREZENTATA IN FILMELE SF ESTE O ABSURDITATE

Teoretic acest concept de calatorie in timp reprezinta de fapt transformarea reversibila a tuturor fenomenelor inconjuratoare ireversibile cu exceptia celor care il vizeaza pe cel care face aceasta calatorie.

In cazul calatoriei in trecut tu nu calatoresti in trecut ci aduci trecutul la tine in prezent, tu ai ramas neschimbat iar restul lumii s-a derulat cu mare viteza inapoi.

La fel in cazul invers, al calatoriei in viitor, tu nu calatoresti in viitor ci ramai neschimbat si dai pe fast-forward lumea din jurul tau.

Ceea ce este evident imposibil, nu te poti disocia complet de spatiu si energia din jurul tau si orice schimbare din jurul tau te va afecta implicit si pe tine. Poate tocmai de aceea conceptul de calatorie in timp prezentat in filme solicita nevoia de universuri paralele si calatoria in timp este de fapt o calatorie in spatiu, intr-un univers pararel.

In mai toate filmele de acest gen apare situatia clasica si anume ca personajul care a calatorit in timp gaseste o dublura a sa.

Iar asta nu poate fi logic posibil decat daca cel care a calatorit este din afara universului in care a aterizat si asta ar presupune ca aceasta calatorie in timp se face de fapt intr-un univers paralel pozitionat in alt timp unde evident exista o dublura a personajului care calatoreste. 

Deci de fapt aceasta calatorie se face intr-un univers paralel iar ca existenta unor universuri paralele sa fie valida este nevoie de o fizica cuantica mai mult decat fabuloasa, nu e nici macar SF, sunt basme mitologice.

INVALIDITATEA UNIVERSURILOR PARALELE SI A CALATORIEI IN TIMP PREZENTATA IN FILME

Legatura spatiu-timp si implicit materie-energie rezultata din ecuatia lui Einstei E=mc2 presupune ca de fapt materia si energia, respectiv spatiul si timpul, sunt 2 fete ale aceleiasi monede, ale existentei, ale realitatii. Iar moneda este universul, adica unul singur.

Prin urmare exista un singur spatiu-timp si o singura realitate pentru ca in acelasi spatiu nu pot fi continuti 2 timpi diferiti, la fel cum in acelasi timp nu pot exista 2 spatii in configuratii diferite.

Deci universurile paralele nu exista pentru ca exista o singura realitate spatiu-timp si astfel teoria clasica a calatoriei in timp este complet invalida pentru ca necesita 2 realitati diferite, 2 universuri paralele, unul trecutul si celalalt viitorul intre care calatoresti/teleportezi fie doar cu mintea fie si cu corpul fizic.

Mai simplus spus nu se poate calatori in timp asa cum este descris in filme pentru ca nu exista universuri paralele la modul fizic.

TIMPUL INSEAMNA ENERGIE SI ENERGIA INSEAMNA SCHIMBARE

SCHIMBAREA POATE FI REVERSIBILA SI ATUNCI TIMPUL ESTE CICLIC

SCHIMBAREA POATE FI IREVERSIBILA SI ATUNCI TIMPUL ESTE LINIAR

TOTI SUNTEM CALATORI PRIN TIMP SI FACEM ASTA TOT TIMPUL

CALATORIM INAINTE SI INAPOI PE CERCUL UNUI TIMP CICLIC

CALATORIM DOAR INAINTE PE DIRECTIA UNUI TIMP LINIAR

IDEEA DE CALATORIE IN TIMP PREZENTA IN FILME E O ABSURDITATE

THINK OUTSIDE THE BOX

ALEGEREA ITI APARTINE

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s