Intrebari existentiale, Logica conceptuala, Viata si constiinta

CE ESTE VIATA? – LOGICA CONCEPTUALA

VIATA ARE CONSTIINTA SI IMPLICIT ARE UN SCOP

Viata este singura forma de organizare a materiei care cauta intentionat nemurirea sau uneori moartea.

Toate celelalte caracteristici ale vietii precum: metabolismul (preluarea de energie din mediul inconjurator pentru propria functionare), capacitatea de crestere si dezvoltare, capacitatea de reproducere, deriva din cautarea constienta a nemuririi.

CONSTIINTA ESTE CHEIA VIETII

Daca vrem sa simplificam mai mult, constiinta este cheia vietii, chiar si o fiinta care isi produce propria moarte este constienta si implicit vie.

Poate fi vorba de celulele care intra in moarte programata sau apoptoza cum mai este cunoscuta in biologie, fenomen care ajuta la diferentierea tisulasa si la supravietuirea unui organism pluricelular.

Poate fi vorba de moarte intentionata a unui erou care se sacrifica pentru supravietuirea altora, sau poate fi vorba de situatia nefericita a unui sinucigas.

In toate aceste 3 situatii descrise mai sus, exista o constiinta care a dus la moarte si nu la viata, dar acea entitate era vie.

Insa in general viata cauta constient nemurirea si nu moartea.

INSTINCTUL DE CONSERVARE SI CONSTIINTA

O celula este constienta ca este vie si vrea sa ramana vie, de aceea face tot posibilul sa supravietuiasca in relatia cu mediul inconjurator.

Insa acest nivel de constiinta este unul bazal, instinctual si reprezinta instinctul de autoconservare.

LUPTA PENTRU SUPRAVIETUIRE SI REPRODUCEREA

Cautarea intentionata/constienta a nemuririi este caraterizata prin 2 fenomene: lupta pentru supravietuire si reproducerea.

Lupta pentru supravietuire reprezinta cautarea nemuririi in forma intrinseca.

Reproducerea este cautarea nemuririi in forma extrinseca.

In lupta pentru supravietuire, celula (in cazul organismelor unicelulare) sau individul (in cazul organismelor pluricelulare), face tot posibilul ca prin metabolism sa se mentina in viata cat mai mai mult posibil.

Reproducerea este planul B de cautare al nemuririi si viata a inteles ca entropia afecteaza totul in univers si ca totul se transforma si se dezintegreaza in timp.

Asa ca sunt sanse mai mari de a obtine nemurirea prin reproducere sub forma de celule noi, respectiv indivizi noi, decat prin supravietuire individuala pe termen indelungat.

MOLECULA ADN SI VIATA LA NIVEL GENERAL A TRECUT TESTUL NEMURIRII

Prin reproducere, molecula de ADN care contine codul vietii a supravietuit miliarde de ani si pana acum a trecut testul nemuririi.

E adevarat ca nemurirea molecului de ADN si a vietii pe Pamant a fost obtinuta cu pretul vietii a nenumarate celule si indivizi care intre timp s-au denaturat (adica au murit) si tot ce au lasat in urma (biologic vorbind) au fost genele lor codificate in ADN.

Insa astazi forma de viata numita om poate lasa in urma nu doar o mostenire genetica, biologica ci si una de alta natura si anume o mostenirea culturala.

Atat mostenirea genetica cat si cea culturala sunt in fond mosteniri informationale, un fel de back-up pentru a asigura continuitatea informatiei esentiale a vietii si aceasta sa nu se piarda in urma entropiei.

VIATA INSEAMNA CREATIE SI SCADEREA ENTROPIEI IAR MOARTEA ESTE DENATURARE SI CRESTEREA ENTROPIEI

Entropie este o marime care caracterizeaza nivelul dezordinii dintr-un sistem, cu cat este mai multa dezordine cu atat entropia este mai mare, cu cat este ceva mai organizat cu atat entropia este mai mica.

Nu doar viata genereaza ordine si scaderea entropiei, sunt mai multe forme de creatie si implicit de scadere a entropiei.

Creatie este si formarea unei stele, a unei planete, a unui cristal. Dar acestea nu sunt vii fiindca noi oamenii nu le consideram vii.

Deoarece nu atribuim unei stele intentia de a ramane in viata, adica o constiinta care cauta intentionat nemurirea, spunem ca o stea nu este vie, chiar daca aceasta s-a format/nascut din gaze si a scazut entropia in acest proces iar acum exista/supravietuieste de miliarde de ani intr-o forma stabila.

SCOPUL VIETII ESTE INSASI VIATA SI NEMURIREA

Scopul vietii este insasi viata, adica nemurirea pentru ca astfel sa dainuie pentru totdeauna.

Supravietuirea si reproducerea deriva din acest scop primordial si restul sunt doar particularitati evolutive care doar descriu un timp liniar al schimbarilor vietii, dar viata ramane tot viata si asta vrea sa fie mereu.

Este naturala aceasta tendinta, pentru ca de fapt viata este formata din materie iar materia este energie.

Si cum energia este nemuritoare si nu dispare ci doar se transforma, atunci este normal ca energia care este constienta de sine – adica viata, sa aiba aceeasi tendinta ca energia de baza, adica sa fie nemuritoare.

DEFINITIA CLASICA A VIETII SI PARADOXURILE ACESTEIA

Definitia clasica este ca viata e caracterizata prin autodezvoltare, autoconservare si autoreproducere.

Insa un om infertil care nu se poate reproduce nu inseamna ca nu este viu, ca doar respira si vorbeste adica are metabolism, cum sa fie mort sau neviu?

Sau o celula care nu se divide dar are metabolism este vie, nu-i asa?

Atunci ce are metabolism inseamna ca este viu, dar o masina sau un calculator preia energie din mediul inconjurator pentru propria functionare si atunci acestea sunt vii fiindca au metabolism?

O furtuna poate sa creasca si sa se dezvolte intr-un uragan, sa isi conserve energia o perioada de timp si sa genereze furtuni mai mici, deci oare acest fenomen meteorologic este viu?

Ceea ce lipseste din ecuatia vietii in vechea definitie clasica este intentia de a ramane in viata iar acea intentie este destul de subiectiva fiind vorba de o definitie umana a constiintei.

Asadar constiinta este ceea ce diferentiaza viata de alte sisteme de organizare ale materiei asemanatoare, iar ca sa intelegem mai bine viata trebuie sa intelegem mai bine ce este constiinta.

THINK OUTSIDE THE BOX

ALEGEREA ITI APARTINE

Publicitate

4 gânduri despre „CE ESTE VIATA? – LOGICA CONCEPTUALA”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s