De ce sa fii ateu/atee

DE CE SA FII ATEU/ATEE?

1.PENTRU CA VEI GANDI MULT MAI LIBER

Vei putea gandi mult mai liber ca ateu decat ca o persoana religioasa pentru ca vei lasa in urma toate prejudecatile vechi de milenii.

Simplul fapt ca te indoiesti de existenta lui dumnezeu sau a oricarei divinitati, pentru ca existenta acestora nu este demonstrata temeinic,  deja iti deschide mintea pentru a descoperi adevarul si a intelege mai bine realitatea si cum functioneaza lumea si universul.

Dupa ce ai pus cu mare atentie piesele din puzzle in construirea unei viziuni de ansamblu si vezi ca foarte multe lucruri nu se leaga in conceptele religioase o sa traiesti multe momente de Evrika.

Va garantez din proprie experienta ce revelator si eliberator este cand intelegi ca povestile cu dumnezeu si cu alti zei sunt doar expresia gandirii unor oameni din antichitate si nimic mai mult, iar abia acum incepe cautarea pragmatica a adevarului despre ce este viata care este scopul vietii sau originea universului.

Se poate spune ca primul pas catre iluminare este sa devii ateu si cand spun iluminare nu ma refer la ceva religios ci la conceptul ideologic si cultural din secolul 18-19 sau Epoca Ratiunii cum a fost denumita de istorici.

Abordarea rationala si stiintifica a realitatii a dus destul de rapid, in doar 2 secole, la progresul civilizatiei umane asa cum nu se obtinuse timp de mai bine de o mie de ani de subjugare profund religioasa a societatii in Evul Mediu.

2.PENTRU CA VIATA TA VA AVEA SENS

Faptul ca poti alege liber cum sa iti traiesti viata, fara presiunea unor dogme religioase si bineinteles  fara sa-i ranesti pe ceilalti si sa le respecti libertatea si intimitatea, iti va da sens vietii si vei putea fi eroul propriei povesti fara nici un fel de prejudecati.

Prin urmare, odata ce devii ateu e mult mai usor si natural sa iti cauti sensul vietii, vocatia ta, drumul tau catre dezvoltare personala si profesionala fara sa mai stai legat in lanturile unor modele traditionale despre cum ar trebui sa iti traiesti viata.

Fiecare religie are cate o dogma foarte rigida legata de modul si filozofia de viata si multe dintre aceste modele limitate de exprimare a existentei umane nu ni se potrivesc, mai ales omului modern care a descoperit stiinta si tehnologia si nu mai traieste acum in pestera.

Asadar modelele religioase de filozofie de viata sunt niste arhetipuri ale unor societati invechite care sunt pur si simplu expirate pentru epoca moderna in care traim.

3.PENTRU CA TOTI NE-AM NASCUT ATEI

Toti ne-am nascut atei, toate credintele religoase ne-au fost inoculate de multe ori cu forta, de catre familie sau societate, inca din pruncie.

Nu noi am ales sa fim botezati (saracii copii inca mai sunt chinuiti si speriati cu scufundarea intr-un cazan cu apa), nu noi am ales sa facem religia in scoala, nu noi am ales sa mergem la biserica ci asa ni s-a impus ca asa e datina strabuna.

Ganditi-va ca in copilarie si adolescenta mai mereu foloseam intrebarea  „de ce?” pentru a putea intelege ceva si nu luam nimic „for granted” daca nu avea logica pentru noi si nu puteam intelege acel lucru sau concept.

Insa in timp am renuntat sa mai cautam adevarul si usor-usor, la presiunea familiei, a educatiei din scoli si din societate am inceput sa preluam de-a gata niste prejudecati, nedigerate de gandirea noastra critica, niste filozofii de viata prefebricate pentru noi dar care nu ne apartin.

Insa daca ca si copii nu prea am avut de ales si inca mai purtam in subconstient amprenta unei educatii religioase fortate,  acum ca adulti e timpul sa renuntam la a mai crede in basme si prieteni imaginari.

Este timpul sa ne maturizam si sa lasam in urma povestile fantastice cu monstri si eroi cu puteri supranaturale, cu alegoria astrologica de tip dual: lumina-intuneric, Dumnezeu-Diavol, bine-rau si sa nu uitam de marea pacaleala simpatica cu Mos Craciun.

4.PENTRU CA RELIGIA DEZBINA OAMENII

Religia divizeaza oamenii si face mai mult rau decat bine, razboaiele religioase se poarta inca din antichitate si continua pana astazi.

Marile razboaie de cucerire ale imperiului roman, otoman si mai nou american mereu au fost asociate mai mult sau mai putin cu religia (mesajul patriotic si finalul oricarui discurs este adeseori „God bless America”).

Cruciadele si inchizitia din trecut, conflictul palestino-israelian si terorismul de astazi, toate sunt reflexii ale violentei si intolerantei asociate religiei.

Astfel religia si biserica uneste intr-o prima faza un mic grup de oameni dar apoi tot religia si biserica instiga acel grup la intoleranta fata de alt grup cu doctrine religioase diferite.

Oricat de pacifist si tolerant se da Papa mai nou ca sa nu piarda adepti, pozitia bisericii este in continuare intoleranta fata de cei ce nu respecta intocmai dogmele crestine. Ca sa nu mai vorbim de intoleranta musulmanilor la adresa crestinilor si a occidentalilor in general.

Stiinta si tehnologia sunt adevaruri comune pentru noi toti, sportul este ceva care uneste oameni foarte diferiti, drepturile omului ar fi cazul sa fie niste valori comune ale intregii umanitati, ecologia este un factor de interes comun care poate uni umanitatea, in nici un caz religia si/sau biserica.

Dupa ce ca oricum exista diferente de limba, de pasiuni si stil de viata, daca mai adaugam si o dogma religioasa rigida atunci sunt mici sanse sa mai gasim vreodata niste valori comune care sa ne apropie pe noi, toti oamenii, ca sa ne putem numi cu adevarat umanitate ca intreg si nu ca ceva extrem de divizat si diferit.

GANDESTE LIBER – OUTSIDE THE BOX

SA FII ATEU INSEAMNA SA GANDESTI LIBER

ALEGEREA ITI APARTINE!

Publicitate

1 gând despre „DE CE SA FII ATEU/ATEE?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s